Om torpinventeringar i Sverige

Torpinventeringar i Sverige – karta

På den här kartan kommer jag att pricka in alla torpinventeringar jag får kännedom om, baserat på socken eller by och sorterat länsvis.

Klickar du på ikonen som ser ut som en liten ram, uppe till höger i kartfönstret, kommer du till en stor google-karta som är enklare att se detaljerna på.

Alla tips är hjärtligt välkomna – du får alltså gärna göra reklam för egen eller föreningens böcker om torpinventeringar. Soldat- och båtsmanstorp m.m. är självklart också av intresse!

Jag lägger ut både information om inventeringar publicerade på nätet, publicerade böcker, om det finns hela eller sammanfattade inventeringar publicerade i föreningars medlemsblad. Många gamla böcker finns indexerade i bibliotekskatalogen Libris och går att låna till sitt lokala bibliotek med hjälp av fjärrlån, så det gör inget om boken inte finns till salu längre. Tipsa på!

12 kommentarer

 1. Stig Åke Andersson

  Hej .

  Intressant att du samlar torpinventeringar i Sverige.

  Jag är medlem i Vassända Naglums hembygdsförening, samt dessutom dess ordförande.
  Jag väckte tanken någon gång under 2014 att vi i föreningen skulle genomföra en modern torpinventering. Tiden har nu gått och viss verksamhet har skett och vi är i gång, kan man säga.

  Jag skulle vilja ha kontakt , för att se hur vi kan samarbeta

  Vänligen

  • Göran Bengtsson

   Hej, jag håller på med nyinventering av tidigare gjort arbete i en socken i Varbergs kommun. Jag har en del tips att komma med då det gäller att implemetera modern teknik och kommunikation med länstyrelse och riksantikvarieämbete, om du är intresserad vill säga.

 2. anna martinsson

  Hej

  jag har skrivit en bok om Rickarums kronoparks historia där jag letat upp de torp som fanns i kronoparken under sista delen av 1800-talet.

  • Sara

   Tack för tipset, Anna! Jag har lagt in info om din bok på kartan nu.

 3. Magnus Sälgö

  Hej länkar nu Fornsök / Ny Fornsök och isåfall hur… Känns som det skulle vara trevligt om både Nya Fornsök kunde med ett program anropas och hämta data som sedan skulle kunna kimobineras med data i Torpinventeringen…..

  Hlsn
  Magnus Sälgö
  salgo60@msn.com
  0705937579

  jag hålle på lite på frivillig basis med WIkipedia/Wikidata och saker som att koppla Anbytarforum och församlingar så det blir enkelt att hämta för andra ex. Arkiv Digitals nya kartor med var församlingarna finns

  * https://salgo60.github.io/Svenskaforsamlingar
  * https://phabricator.wikimedia.org/T217548

 4. Börje Silkenäs

  Hej,
  Vi har gjort en torpinventering för Vrankunge rote i Skatelövs socken, Kronobergs län. Den ligger på vår hemsida som är http://www.vrankunge.se och under fliken torpinventering har vi underflik för bl.a. alla de torp som vi inventerat och tagit fram info om med en hel del foton. Varje torp har sin egen PDF-fil med information.
  Det vore trevligt att denna information kunde nås från hemsidan http://www.torpinventeringar.se
  Mvh
  Börje Silkenäs
  Webbmaster

 5. Gunilla Persson

  Hej,

  Här har Gåsinge-Dillnäs hembygdsförening en lista på de torp som är inventerade.

 6. Leif Andersson

  Jag känner till att även Bråttensby socken i Herrljunga kommun har gjort en torpinventering. För ganska länge sedan, på 1970-talet. Jag har den nerladdad.

  /Leif Andersson, Alingsås

 7. Sören Lindhe

  Rystad Östra Harg hembygdsförening har i hela sin 10-åriga historia gjort torpinventeringar. Dessa håller vi nu på att presentera på vår hemsida hembygd.synology.me där vi även gjort en google-karta. Då vi har en sådan mängd med hus kommer vi att hålla på i flera år framåt.
  Ordförande Sören Lindhe

  • Sara

   Tack för ditt tips Sören! Jag har fört in er inventering på kartan nu. /Sara, admin

 8. Kristina Björklund

  Hej! Finns även torpinventeringar i socknarna Lommaryd, Vireda och Bälaryd i Aneby kommun.

  Den i Lommaryd är beskriven i boken Grunder att minnas. Det finns flera böcker om Viredabygden och många av torpen nämns där.

  Många av bygdens torplämningar, men inte alla, finns med på fornsök. Många skyltar finns kvar ute i skogarna. Jag har hittat alla jag eftersökt.

  Vad jag vet finns inga av investeringarna utlagda på nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.